25 października 2019 r. Zespół ds. Suplementów Diety,  organ opiniodawczo-doradczy  działający przy GIS, przyjął kolejne 7 uchwał w sprawie maksymalnych dawek substancji stosowanych w suplementach diety – tym razem odnoszących się przede wszystkim do substancji obecnych w preparatach wspomagających pracę układu nerwowego. Wcześniej tego roku Zespół przedstawił opinię m.in. w sprawie maksymalnego poziomu witamin D, A, C, kwasu foliowego (zob.  ten wpis). Opinie Zespołu formalnie nie nakładają bezpośrednich obowiązków na obywateli, jednak z dużym prawdopodobieństwem będą traktowane przez organy nadzorujące rynek jak wiążące wytyczne – a przez to będą wpływały na działania producentów.

Najnowsze uchwały Zespołu ds. Suplementów Diety dotyczą:

  1. kofeiny(maksymalna dawka w jednorazowej porcji suplementu wynosi 200 mg,  dopuszczalne jest również stosowanie kofeiny w porcjach podzielonych w łącznej ilości 400 mg na dobę pod warunkiem, że produkt nie zawiera składników o działaniu synergistycznym)
  2. witaminy B1(maksymalny poziom w zalecanej dziennej porcji ustalono na 100 mg)
  3. witaminy B2(maksymalny poziom/dzień – 40 mg)
  4. witaminy B12(100 µg/dzień)
  5. kwasu pantotanowego(maksymalny poziom w zalecanej dziennej porcji określono jako10 mg pantetyny lub 200 mg w przypadku pozostałych form chemicznych, tj. D-pantotenianu wapnia, D-pantotenianu sodu i deksapantenolu)
  6. jodu(150µg/dzień oraz 200 µg/dzień w produktach dedykowanych kobietom w ciąży i w okresie laktacji)
  7. morwy białej (Morus alba L.)(producent powiniendysponować informacjami o zawartości 1-dezoksynojirymycyny (DNJ) a jej zawartość w zalecanej dziennej porcji nie może przekraczać 10 mg. Ponadto rekomendowane jest umieszczenie ostrzeżenia: „u osób stosujących terapię insulinową lub doustne leki hipoglikemizujące stosować po konsultacji z lekarzem”)

Na szczególną uwagę zasługuje uchwała w sprawie maksymalnej ilości kofeiny– dotyczy ona zarówno kofeiny syntetycznej jak i kofeiny pochodzącej z naturalnych źródeł (np. kawa, guarana, herbata chińska, kakao czy ostrokrzew paragwajski). Zgodnie z uchwałą, oznakowanie produktu zawierającego kofeinę powinno zawierać informację  o całkowitej zawartości tej substancji w przeliczeniu na zalecaną do spożycia dzienną porcję produktu. Zalecane jest także zamieszczenie ostrzeżenia: „Zawiera kofeinę; nie zaleca się stosowania u dzieci i kobiet w ciąży; nie spożywać z innymi produktami będącymi źródłem kofeiny lub innych składników o podobnym działaniu”. Wszystkie wskazane powyżej dawki dotyczą osób dorosłych. 

Treść uchwał dostępna jest pod tym adresem.

Autorzy: r.pr. Tomasz Hajdyła, Senior Associate w Kancelarii Fairfield, Greta Pietraszuk, Associate w Kancelarii Fairfield

Powyższy tekst został udostępniony na licencji Creative Commons by NC: CC BY-ND 4.0.