Zespół naszych prawników jest do Państwa dyspozycji w przypadku konieczności niezwłocznej pomocy prawnej związanej z kontrolą w firmie żywnościowej.
Firma żywnościowa może być poddana kontroli ze strony kilkunastu różnych urzędów – najważniejsze z nich to organy krajowej administracji skarbowej, organy inspekcji sanitarnej oraz UOKiK.
Przyczyn działań kontrolnych mogą być setki. W przypadku żywności najczęstszym powodem kontroli są kwestie jakościowe (deficyty składu, uszkodzenia partii produktów) lub reklamowo-labellingowe (nieprawidłowe oświadczenia zdrowotne, złe oznakowanie produktu).
Ze względu na wskazany poziom komplikacji, pomoc doświadczonego prawnika bardzo często jest warunkiem zachowania bezpieczeństwa prawnego dalszej działalności.
Warto pamiętać o tym, że błędy popełnione podczas działań kontrolnych mogą w praktyce uniemożliwić lub znacznie utrudnić ustalanie korzystnych dla firmy faktów na późniejszym etapie sporu z organem administracji. Zachęcamy do zapoznania się z naszym krótkim poradnikiem dotyczącym kontroli w firmie.